31 de març del 2014

La Història del Cinema Contemporani Nord-americà | dijous 10 d’abril | Auditori 10:00h |

Del cinema de la Guerra Freda a les pel·lícules en 3D


Desena sessió del Cicle de cinema contemporani a l’IEN dedicada a Randall Wallace amb la projecció del film “ We were soldiers”. | Entrada gratuïta |

 “Ens acostem a la Vall de l'Ombra de la Mort , on vetllareu  per l'home que estigui al vostre costat, igual que ell vetllarà per vosaltres, i no us importarà de quin color sigui la seva pell ni com anomeni al seu Déu. L’ enemic contra el que lluitarem és molt dur i decidit .No puc prometre tornar-vos tots vius a casa . Però una cosa us juro: quan entrem en combat jo seré el primer a entrar en batalla i l'últim a retirar-me. I no abandonaré a ningú , ni viu ni mort. Anirem a casa tots junts " . Així va parlar davant els soldats i les seves famílies el tinent coronel Hal Moore en la vigília de la seva entrada en combat . Davant els seus ulls veia homes joves, que no coneixien la guerra, i homes grans amb cicatrius i guardons de combat. I entre ells, escoltant al seu marit , es trobava la dona de Moore, Julie, que l'havia vist aixecat a altes hores, estudiant llibres d'història sobre massacres diverses, planejant una estratègia més segura per als seus homes, el Primer Batalló del Setè de Cavalleria, el mateix regiment que va manar el general George Armstrong Custer. Diumenge 14 de novembre de 1965 , a les 10.48 del matí , el tinent coronel Hal Moore i els seus joves soldats van prendre terra a la Zona d'aterratge X - Ray , a la vall la Drang , una regió del Vietnam coneguda com la Vall de la Mort . Quan el tinent coronel Moore va trepitjar el camp de batalla es va veure a si mateix i a uns 400 homes seus envoltats d'uns 2.000 vietnamites. La batalla que va succeir a continuació va ser una de les més ferotges de la història dels EUA, i el primer xoc important entre els soldats de Vietnam del Nord i les forces nord-americanes

Aquest cicle, al l’igual que s’ha fet en anys anteriors, està organitzat en col·laboració amb la Universitat de Barcelona. Es tracta també d’una activitat d’extensió universitària amb crèdits de lliure elecció però oberta al públic en general. 

Totes les sessions aniran precedides de la introducció d’un especialista, la projecció del film i, si s’escau, un col·loqui final.

Aquesta activitat està dirigida pel Doctor en Història Contemporània i Cinema de la UB, Josep Maria Caparrós.
Els estudiants de la UB podran aconseguir 6 crèdits de lliure elecció per als alumnes de la Llicenciatura i 4 per als alumnes del Grau d'Història.

Per l'avaluació es tindran en compte l’assistència i l’aprofitament.