5 de desembre del 2012

Conferencia + documental: 50 Aniversari del Jazz-Club La Guitarra | dijous 13 de desembre | Atic 19:30h

Amb aquesta conferència el membre del JJC, Ricard Gili, vol retre un homenatge a aquest club que l’estiu de 1962 el pianista francès Jimmy Rena i la seva esposa, la guitarrista Mano, obriren en un soterrani de la platja del Canadell de Calella de Palafrugell. Un night club que ha estat i segueix sent -ara en una altra ubicació- el club de jazz de referència de Palafrugell i de tota la Costa Brava. La Guitarra ha jugat en les darreres dècades un paper molt important en el desenvolupament del jazz català i de l’afició per a aquesta música a casa nostra.  | | Entrada gratuïta | 
En complir-se aquest cinquantè aniversari, entre diversos actes i programacions de celebració, el director francès Jean-Luc Mage ha realitzat el documental “La Guitarra: d’un matí a l’altre” que explica amb imatges d’arxiu i testimonis actuals el que ha representat aquest mig segle del Jazz-Club més antic de la Costa Brava.
Al llarg d’aquests cinquanta anys, centenars de palafrugellencs i milers de turistes d’arreu han passat per La Guitarra, hi han escoltat jazz del millor, han ballat i hi han passat hores que mai no oblidaran. Per dret propi La Guitarra ha passat a ocupar un lloc preeminent en el panorama de les nits estiuenques de Palafrugell i ha esdevingut una fita ineludible i un espai emblemàtic per a moltíssima de la gent que visita aquesta vila i les seves platges.
Però, La Guitarra ha estat per a molts joves músics, aficionats o futurs professionals, una escola immillorable per formar-se i donar els seus primers passos en el món del jazz. Són molts els músics que varen rebre de manera més o menys directa i sostinguda el mestratge exercit per Jimmy  i Mano Rena en el seu club de La Guitarra.  Els exemples són nombrosíssims, però potser serà suficient esmentar que l’embrió de La Locomotora Negra, es va engendrar precisament a La Guitarra.
A més, cal reconèixer que les manifestacions jazzístiques que al llarg de l’any proliferen en el terme de Palafrugell, no s’explicarien sense l’existència prèvia de La Guitarra: el Festival de Jazz de la Costa Brava, primer al Cap Roig i ara a la vila, els concerts d’estiu a l’aire lliure organitzats per l’AVAC, les actuacions al llarg de l’any a l’Espai Fòrum, etc tenen els seus fonaments en l’existència i la labor pionera de La Guitarra.